Sürdürülebilir Yönetim = Sürdürülebilir Başarı
Galatasaray demek; Asırlardan bu yana kültürün beşiği demek,
Galatasaray demek; 113 yıl önce kuruluş genlerine aktarılan hedef demek,
Galatasaray demek; Armasına gönül vermiş vefalı neferler demek,
Galatasaray demek; Göğsünde Ay-Yıldız’ı taşıyan sarı-kırmızı parçalı demek,
Galatasaray demek; Adanmış hayatların umudu demek,
Galatasaray demek; Din gibi mezhep gibi köklü bir inanış demektir. Aynı halatı hep beraber çekip, beraber sevinmek beraber üzülmek demektir…
Bu yüzdendir ki Galatasaray hiçbir zaman bir kişinin, bir zümrenin veya herhangi bir topluluğun tekelinde olmamıştır. Galatasaray’ın demokratik ve kurumsal kimliğini koruması da burada saklıdır. Bu kimliğin camiaya kazandırdığı en önemli özelliklerden bazıları; kuruluş hedeflerini özümsemesi, kendi camiasının bireylerine ve rakibine karşı saygı, bugünlere taşıdığı köklü geçmiş ve yaşattığı değerler, kendi alanlarında uzmanlaşmış nitelikli bireylerin biraraya gelmesi ve son olarakta uluslararası marka değerinin olmasıdır.
Galatasaray Yönetim Kurulu, bu karakteristik özellikleri özümseyerek göreve gelmeli ve bu doğrultuda kendilerine rota çizmeliler. Aksi takdirde camia ve geçmiş arasında kopukluk yaşanabilir ve tamiri yıllar alacak kurumsal hafıza kaybına uğratabilirler.
GS Yönetim Kurulu’nun ilk ve en önemli adımı: nitelikli insan kaynağını kullanarak, kurumsal hafızaya olanak sağlayan “Kurumsal Organizasyon Şeması” dır. Bu şema; kendi eğitim ocağından çıkmış ve alanlarında uzmanlaşmış nitelikli birey kaynağını doğru kullanarak ve bu bireylerin bilgilerini içeren güncel datalar oluşturarak, özellikle liyakat ve aklı tesis ederek hazırlanmalıdır. Ülkemizdeki nadir kurumsal firmalarda bu sistemin temeli ve özü “LİYAKAT” tir. Liyakat’ı temel alarak ilerlerseniz; tekdüzeleşmenin önüne geçmiş olursunuz. İç yapınızdaki bağımsız denetim mekanizmaları ile yaşayan ve çağı yakalayan bir sistem haline dönüştürmüş olursunuz. Bu sizin üzerinizden fazla ağırlıkları alacak, camia için doğru hamle yapma fırsatı bulacaksınız.
Ulusal bazda bakıldığında demokrasi ve eleştiri kültürüne sahip olan Galatasaray, diğer rakiplerine göre uzak ara önde gözükse de, kendi içinde değerlendirildiğinde çağı yakalayamamış ve modern bir yapı evresine ulaşamamıştır. En önemli etken ise aşağıdaki resimlerden de çok net anlaşılmaktadır.
31 Aralık 2017 itibariyle genel üye sayısı 17788, aktif üye sayısı 9663 kişidir. Bu 9663 kişinin toplantılara katılım oranı ise %10’u bulmamaktadır. Galatasaray tarihi için önemli kararların alındığı toplantılarda bile bu oranın üzerinde değildi. Uzun süreli katılmayan-aidatını düzenli yatırmayan üyeler bertaraf edilerek, tesis imkanlarından faydalanmak için dostluk ilişkileri ile rakip takımlara gönül vermiş kişilerin üyeliğine ise son verilmelidir. Camianın içerisinde yuvalanmış, kendi çıkarları uğruna Galatasaray’ın çıkarlarını bir nebze düşünmeyen, yaş ve kıdem sebebiyle Galatasaray’ı kendi malı gibi gören, “az olsun bizim olsun”cuların oluşturduğu güruhun varlığı kendi ayağımıza vurduğumuz prangadır.
Birçok kulübe ders verecek nitelikteki başarısı ile B.Dortmund, bu konuda müthiş hamleler yaparak iflasın eşiğinden geleceğe umutla bakan bir yapıya bürünmüştü. 2005 yılında CEO olarak başlayan ve başkanlık hakları kendisine devredilen Hans Joachim Watzke “Taraftarlarımıza daha fazla sorumluluk hissi aşılamak, onlarında gerçek manada söz sahibi olacağı yönetim modeli oluşturacağız” diyordu. 2005’te iflasın eşiğinde olan kulüp 2013’te ŞL Finalini görmüştü, 8 sene gibi kısa sürede hemde.
Galarasaray Spor Kulübü tüzüğü ve yapısı, uluslararası marka değerini, milyonlarca taraftarını,köklü tarihini ve çağın gerekliliklerini taşıyamaz hale gelmiştir. Aidiyet hissi taşıyan taraftarın; belli kapsamlar dahilinde, her yıl belli kapasite de ve kademeli olarak üye olduğu modelin hazırlanması gerekir. Kısa sürede olamayacağı için belli bir plan dahilide mevcut üyeler ile toplantı yapılarak anlatılmalı, sürecin uzaması engellenmelidir. Başarıya şüpheyle yaklaşan değil başarıya inanan insanlar oluşturmalıyız.
GÜÇLÜ ve ZEKİ OLMAN SENİ AYAKTA TUTMAZ, DEĞİŞİME AÇIK OLMAN SENİ AYAKTA TUTAR…
3 Numaralı Üye’nin notu: Yeni açtığımız you tube kanalımızı ziyaret edin. Videoyu beğenip, abone olun. Galatasaray’a bizimle birlikte dokunun! ⇓ ⇓ ⇓